Doneer nu

Bouw mee aan het pand voor de Voedselbank

Geplaatst op: 2 april 2021

VBA start donateursactie voor nieuwbouw

De Stichting Voedselbank Alphen aan den Rijn e.o. (VBA) is een sinds 2013 bestaande transparante en door officiële partijen erkende organisatie, die zeer nauw contact onderhoud met de Gemeente Alphen aan den Rijn. Zij helpt mensen die tijdelijk niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien met gratis voedselpakketten. Om ervoor te zorgen dat de vrijwilligers hun werk beter en efficiënter kunnen doen, gaat de voedselbank verhuizen naar een nieuwbouwlocatie in de Briljantstraat. Om deze stap te bekostigen, start VBA een donateursactie onder particulieren en bedrijven. Dat is hard nodig, zeker nu steeds meer inwoners een beroep doen op de voedselbank.

Zelfs in een welvarend land als Nederland is armoede een groot probleem, dat helaas vaak onzichtbaar blijft. In de afgelopen zeven jaar heeft de Voedselbank zo’n 2.500 inwoners van Alphen aan den Rijn bijgestaan die anders niet konden rondkomen. Zij ontvangen wekelijks een pakket met de broodnodige voedings- en verzorgingsproducten. Die producten zamelt de Voedselbank in bij vaste leveranciers en groothandels, met wie wij samenwerken om voedselverspilling tegen te gaan. Daarnaast houden de vrijwilligers inzamelacties bij supermarkten en via betrokken, lokale organisaties (bedrijven, kerken en scholen) en particulieren. 

In de afgelopen jaren is in samenwerking met Wethouder van As gezocht naar een nieuwe locatie voor de VBA. Mede door de gezamenlijke inspanningen van alle politieke partijen is gekomen tot het uiteindelijke resultaat. In de vorm van een maatschappelijk centrum in combinatie met de Voedselbank.

De verhuizing naar de nieuwbouwlocatie in de Briljantstraat is cruciaal om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag, vertelt voorzitter Dirk van Kampen: “Op dit moment opereren wij nog vanuit het magazijn in Ter Aar. In de Briljantstraat kunnen wij straks veel efficiënter werken, omdat wij dichter bij onze doelgroep zitten. We gaan daar één centraal en goed bereikbaar uitgiftepunt realiseren, met veel ruimere openingstijden. Daardoor kunnen we ook voedingsmiddelen met een kortere houdbaarheidsdatum weggeven. Een ander groot pluspunt is dat wij op deze locatie geen huur hoeven te betalen, omdat Gemeente Alphen aan den Rijn de erfpacht gratis aanbiedt. En wij delen de ruimte met het maatschappelijk centrum, waardoor wij onze klanten nóg beter en breder kunnen ondersteunen.”

Om de exploitatie rond te krijgen is VBA een donateursactie gestart met flyers, ansichtkaarten, advertenties en een speciale actiewebsite: bouwmeeaandevoedselbank.nl. Van Kampen: “Omdat wij de ANBI-status hebben, zijn giften en donaties fiscaal aftrekbaar, zowel voor bedrijven als particulieren. Wij hopen dat het mensen over de streep trekt om ons te steunen in onze strijd tegen armoede en honger in Alphen aan den Rijn!”

Liever doneren via uw mobiele telefoon? Dat Kan!

Voedselbank
Deze campagne is mede mogelijk gemaakt door